Bitloos rijden met Freedom Riding Articles, wanneer jouw omgang met je paard anders mag zijn …

We starten met over bitloos rijden.

Paardrijden heeft in essentie niets te maken met het gebruik van kracht. Uit veel bekende literatuur is gebleken dat het gewicht van de teugel reeds voldoende zou moeten zijn om beoogde hulpen door te geven. Dat betekent in feite dat een werkelijk fijne ruiterhand een paard nimmer op enigerlei wijze pijn zal kunnen bezorgen.

Die fijne hand vindt zijn basis in een perfecte onafhankelijke zit, in een perfecte ontspanning en vanuit een ultiem gevoel tot communicatie. De kwaliteit van deze zit en dit gevoel is echter slechts voor weinigen weg- gelegd.

Of dus een paard met of zonder bit gereden wordt, speelt in samenhang met de mate van paardvriendelijkheid in feite geen enkele rol. Het is de kwaliteit van de ruitervaardigheid en dus de wijze van gebruik van de optoming die centraal staat. Dit aspect bepaalt de mate van paardvriendelijkheid in welke manier van rijden dan ook.

Veel amazones en ruiters zoeken steeds meer naar mogelijkheden om de omgang met hun paard natuurlijker en vriendelijker te doen zijn. Het onderkennen van een niet-feilloze onafhankelijke zit en ruiterhand spelen in de liefde naar hun dier daarbij een belangrijke rol.

Het spreekt voor zich dat vanuit dit oogpunt de bitloze optoming veel van hen aanspreekt. Immers het ontbreken van ijzer in de mond, zelfs los gezien van die ultiem fijn gevoelige ruiterhand, die daar goed mee om kan gaan, geeft onmiskenbaar een fijn paardvriendelijk gevoel.

Bitloze optomingen zijn niet nieuw!

Eeuwenlang werd een bitloze optoming als vanzelf- sprekend ervaren, voordat er ooit aan werd gedacht iets in de mond van het paard te stoppen legde de mens er simpelweg iets omheen. Een touw als halster was destijds voldoende en zo ontstond de eerste bitloze optoming.

In combinatie met de ondersteunende gewichts-,been- en gevoelshulpen onderhoudt de ruiterhand via de teugels kontakt, niet met de mond, maar met het hoofd van het paard. Die teugelhulpen worden doorgegeven aan neus, nek en òf wangen.

 

F.R.A. ontwikkelde de bitloosbalk om duidelijk te maken hoe bitloos rijden werkt en op welke manier de verschillende bitloze optomingen inwerken op het paard.

 

F.R.A.® bitloos biedt je een scala aan bitloze optomingen; maten van shetty tot shire, in diverse designs en materialen van katoen tot leder. In de bitloosbalk krijg je een overzichtelijk schema, waarin de bitloze hoofdstellen in 5 systemen onderverdeeld zijn.

 

Hoe een bitloze optoming kiezen?

Één van de uitgangspunten voor de keuze van een bitloze optoming ligt in de mate en wijze van inwerking die de ruiter wenst om de signalen van de ruiterhand over te brengen naar het paard. Deze zal die dan op zijn beurt vertalen naar commando ́s voor halthouden, wenden of combinaties daarvan.

Het zal duidelijk zijn dat hoe groter het onderscheidend effect van de uiteindelijke signalen is, hoe fijner deze door het paard kunnen worden waargenomen, waarbij uiteraard een minder gevoelig paard minder zal reageren op onderscheidende effecten dan een meer gevoelig paard.

Hoewel meerdere factoren een rol spelen, stellen we dat hoe gevoeliger een paard is, er minder behoefte aan diversiteit van teugelinwerking noodzakelijk zal zijn. Eenvoudig gezegd van minder naar meer. Van systeem 1 naar systeem 5.

Alle F.R.A.® bitloze hoofdstellen zijn voorzien van een productinformatielabel met nummer en kleurcodering. Bovendien is op elke label een overzicht van de te verkrijgen modellen en maten afgedrukt. Deze productinformatie bestaat uit een uitvoerige beschrijving van het betreffende systeem.

 

Gekruiste teugelvoering
Teugelhulpen worden bij gekruiste teugelvoering indirect via de optoming op het paardenhoofd overgebracht.

Directe teugelvoering
Teugelhulpen worden bij directe teugelvoering rechtstreeks via de optoming op het paardenhoofd overgebracht.

Release
Het terugkeren naar de uitgangspositie (zelf- herpositionering) van optoming naar die van voor het geven van de teugelhulp.

Onderscheidend vermogen
Ook wel discriminatie genoemd; de mate waarin de verschillende ingebrachte hulpen door het paard te onderscheiden zijn.

Ruis
Vermenging van onderscheidend vermogen
De uiteindelijke keuze van de optoming zelf is eenvoudig; op elk F.R.A.® hoofdstel vind je het door jouw gekozen systeem terug in de betreffende systeemlabel aan de optoming.

Freedom Riding Articles, wanneer jouw omgang met je paard anders mag zijn …