F.R.A.® onderhoud van leder

Aanschaf
Goede lederprodukten vergen een forse investering. F.R.A.® lederproducten zijn op zich uniek, handgemaakt uit natuurlijke materialen. Kenmerkend daarvoor kunnen kleine oneffenheden in materiaal of structuur zijn. Juist gebruik en goede verzorging van dit natuurlijke materiaal  garanderen je er lang plezier van te kunnen hebben. Deze toelichting, gericht op het reinigen en voeden van het leder draagt daaraan bij, lees hem daarom aandachtig door. Elk F.R.A.®  lederproduct krijgt alvorens het ons magazijn verlaat een kwaliteitscontrole en een ledervoeding mee. Het is aan te bevelen om deze verzorging, voor het 1egebruik, te herhalen.

F.R.A.®   wenst je veel en lang plezier van je aanschaf toe.

Invloeden op duurzaamheid
Leder is een sterk natuurproduct.  Aspecten als, gebruik, krachtuitoefening, wrijving, schurend stof, vuil, zweet, mest, zonlicht en bijvoorbeeld overvloedig veel water, beschadigen het lederoppervlak en de daaronder liggende lederstructuur.  Deze in het gebruik optredende bedreigingen veroorzaken (haar) scheurtjes in de afgewerkte bovenlaag en tasten de structuur aan.  Zonder de juiste verzorging van het leder werken deze bedreigingen al zeer snel, funest in op de kwaliteit en dus op de duurzaamheid van het leder.

Onderhoud algemeen
Leder als natuurproduct moet je, zelfs bij niet-gebruik, regelmatig reinigen en met name voeden om het in conditie te houden, dit om vroegtijdige buitengewone slijtage tegen te gaan.  Het is belangrijk om biologische of synthetische lederverzorgingsproducten van een goede kwaliteit te gebruiken.  Algemene huishoud producten als slaolie en huishoudreinigers tasten leder aan en zijn dus beslist ongeschikt!  Leder -verzorgingsproducten zijn ontworpen om in leder, dus om in huid te trekken, pas dus op voor overgevoeligheid van je eigen huid.

Onderhoud, reinigen
Eigenlijk zou na elk gebruik verzorging goed zijn, op zijn minst echter vraagt het lederproduct bij intensief gebruik toch wekelijks om een verzorgingsbeurt. Je begint met reinigen, en teneinde in alle hoekjes en gaatjes te kunnen komen dien je het als eerste volledig uit elkaar te nemen.   Reinigen doe je met vochtige doek of spons waarbij je gebruik maakt van lederreiniger, ook wel onder de naam zadelzeep in de handel, zo verwijder je vuil en vet en maak je de poriën in het leder weer open, dit om daarna met een verzorgingsproduct het leder te kunnen voeden. Zadelzeep moet je spaarzaam gebruiken, immers het is vet onttrekkend en teveel ervan zou ook de natuurlijke vetten aan de lederstructuur kunnen onttrekken. Er zijn varianten in zadelzeep of lederreiniger. Lees altijd goed het gebruiksvoorschrift van de aangekocht zadelzeep of lederreiniger en volg dat op.

Onderhoud, voeden, olie of vet?
Afhankelijk van zijn soepelheid heeft leder altijd een zekere mate van voeding nodig. Goed is het om leder direct na het reinigen te voeden, vetten en oliën trekken dan goed in.  Afhankelijk van de afwerking, er zijn naturel, gladde en meestal eenzijdig gedekte lederafwerkingen, zal ledervet of lederolie snel of minder snel intrekken.  De onderzijde van leder is over het algemeen minder glad of zelfs ongedekt en daardoor poreuzer, hier trekt een olie of vet gemakkelijk in.
Is, na uitgesteld onderhoud of langdurig niet-gebruik, het leder door uitdroging hard en stug geworden dan zullen één of meer voedingen d.m.v. van olie het leder eerst weer soepel moeten maken om vervolgens weer op voeding met vet over te kunnen gaan. Het spreekt voor zich dat een voeding met olie direct dieper doordringt dan een voeding met vet. Besef dat overmatige olievoeding, het leder waar krachten op worden uitgeoefend, zeer kwetsbaar maakt voor uitrekking. Bovendien zal het overmatig gebruik van olie, intrekking in eventueel aanwezige kunststoffen (schuimpaddingen) en stiksels tot gevolg hebben, deze zullen daardoor onherstelbaar beschadigen. Pas ook op met “niet-leder” afwerkingen, als bijvoorbeeld synthetisch lakleder en Swarovski inleg, deze afwerkingen zijn gevoelig voor beschadiging door het opbrengen van verzorgingsproducten als olie en vet.

Vet?
Bij echt regelmatig onderhoud zal een spaarzame vetvoeding altijd toereikend zijn. Vetten zijn er in diverse tinten, gebruik altijd een passende tint teneinde een egaal kleuroppervlak na te streven. Verstandig kan het zijn een kleur inwerkingstest te doen op een minder zichtbare plaats.

Onderhoud, nabewerking:
Napoetsen doe je met een droge, schone doek, daarna laten drogen, niet in de zon.  Opbergen in een niet vochtige, donkere ruimte, zo is je leder klaar voor een volgend gebruik en zal je er nog jarenlang plezier van hebben.

F.R.A.® kruisriemen en het onderhoud
Iets over de techniek algemeen en kwetsbaarheid van kruisriemen in het bijzonder van (alle merken) bitloze hoofdstellen.
Anders dan bij bit hoofdstellen, waar teugelhulpen via de teugel op het bit en dus rechtstreeks in de mond worden uitgeoefend (het hoofdstel heeft alleen de functie het bit op de plaats te houden) werken bij het toepassen van een bitloos hoofdstel, de hulpen die een ruiter via de teugels overbrengt op het paardenhoofd in via het hoofdstel zelf.
Afhankelijk van de mate van de inbreng van die teugelhulpen (meer of minder krachtig) maakt dit een bitloos hoofdstel kwetsbaar voor beschadigingen. Met name de kruisriemen van de systemen met een kruislingse teugelinwerking kunnen daardoor relatief snel  slijten of zelfs breken.
Kruisriemen zijn er in verschillende uitvoeringen, uit rond- of vlakleder, ook zijn er kruiskoorden uit polypropyleen koord.  Met name de lederen uitvoeringen vragen extra aandacht met betrekking tot het onderhoud. Lees hiervoor het uitgebreide leder onderhoudsadvies op de achterkant, teveel olie of vet maakt het leder te zacht waardoor het te elastisch wordt en dus uitrekt, te weinig of geen onderhoud kan het leder zwak en broos maken en kan breken tot gevolg hebben.  Controleer de kruisriemen regelmatig op slijtage en vervang deze tijdig, de sets zijn los verkrijgbaar.